Crida al pacte per l'habitatge
Ines Martin
La Crida al Pacte per l’Habitatge és l’acord entre diverses organitzacions polítiques i institucions públiques i privades, que han coincidit en la necessitat urgent de donar una resposta real, eficient i consensuada al problema de l’habitatge a la nostra ciutat i al conjunt del país. Les línies estratègiques que proposa el Pacte per l’Habitatge són concretes i d’un abast mínim de 10 anys.

La Crida al Pacte per a l’Habitatge reivindica el Dret a l’Habitatge com un DRET de CARÀCTER BÀSIC I UNIVERSAL, tal com ho són l’educació i la sanitat. La Crida emplaça a la societat civil, sindicats, entitats, col·lectius, grups polítics i institucions a assumir-lo com a tal.

Assumir el Dret a l’Habitatge implica la implementació d’un conjunt de mesures com la construcció d’un sector públic protegit, un sector de cohabitatge i una política de regulació del mercat de l’habitatge. Aquestes mesures i la seva articulació reclamen un compromís dels governs i de les institucions locals, autonòmiques i de l’Estat, així com l’acord de les diferents forces polítiques.

La Crida al Pacte per l’Habitatge té com a preàmbul el compromís del Pacte Nacional per a l’Habitatge 2007-2016 que es va signar l’octubre de 2007 i que va donar llum a la publicació de la Llei 18/2007 del Dret a l’Habitatge. Aquest Pacte NACIONAL que proposava un bon ordenament jurídic d’habitatge a Catalunya va resultar fallit, ja que la crisi econòmica i la manca de voluntat política van convertir aquest Pacte Nacional en una oportunitat perduda, tot i el consens social més ample que s’havia donat al nostre país.

Recordem que la devaluació social provocada per les reformes laborals de 2010 i 2012 va generar una precarització fonamentada en la rebaixa salarial contra la qual es van organitzar 3 vagues generals. Aquesta situació va derivar en la pèrdua real d’accés a la concreció del dret a l’habitatge i d’altres drets socials de la ciutadania.

La relació entre salaris i possibilitat d’accés a un habitatge és directa i ens cal la visualització clara de la millora obligatòria de la distribució de la renda mitjançant la generalització del treball de qualitat. Per això i davant el context extraordinari de crisi de l’habitatge en el qual ens trobem, cal posar el focus en la necessitat de dedicar més recursos a l’habitatge des dels pressupostos generals de l’Estat i de reclamar les eines legislatives i reguladores de qui té les competències, ja que els municipis reben la màxima pressió però no disposen de les eines ni dels pressupostos necessaris. La Crida al Pacte per a l’Habitatge reclama amb urgència, la necessitat de fer palès que l’habitatge és un DRET, i que per tant, cal donar suport i garantir la sostenibilitat del finançament econòmic extraordinari i de la continuïtat dels programes estratègics més enllà dels 4 anys de mandant de govern.

Xarxes socials
Darreres notícies
Ja disponible el programa de la Festa Major de la Dreta de l'Eixample 2023! (19, 20 i 21 de maig)
Per fi podem compartir amb vosaltres tota la feina que hem estat duent a terme aquests últims mesos. Aquesta magnífica...
L'AVVDE organitza la Festa Major de la Dreta de l'Eixample 2023
Ja estem escalfant motors per una Festa Major excepcional per al barri els dies 19, 20 i 21 de maig....
Presentació i debat sobre l'Informe de l'Habitatge de Luxe a l'Eixample, el 6 de febrer
El pròxim dilluns 6 de febrer, a les 19 hores, l’Espai d’Entitats Xamfrà 317 (Aragó 317), acollirà la Presentació i Debat l’Informe de...