El veïnat del carrer Mallorca 243 denuncia el desallotjament silenciós per especulació immobiliària

Temps de lectura: 3 minuts

Com cada dilluns, avui us portem un nou cas d’especulació urbanística a la Dreta de l’Eixample de Barcelona. En aquesta ocasió, parlem de la finca del carrer de Mallorca 243, un edifici emblemàtic recentment adquirit per inversors i que ara és al centre d’una denúncia per part de la comunitat veïnal, qui en va exposar el cas al darrer Consell de Barri el passat dijous, 7 de novembre. El País va fer ressò de la situació en un article de la periodista Clara Blanchar, que aquí resumim.

La Dreta de l’Eixample ha estat testimoni d’una constant pèrdua de veïns en els últims 50 anys, una situació atribuïda a les polítiques de compra massiva d’edificis i l’expulsió silenciosa d’inquilins. Segons l’informe sobre l’Habitatge de Luxe presentat per l’Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample, des del 2016, almenys el 20% de les finques de propietat vertical de la zona han canviat de mans, moltes gestionades ara per grans empreses immobiliàries que posen en pràctica estratègies d’augment de preu o de no renovació de contractes. A la Dreta de l’Eixample, on actualment hi ha 44.000 veïns i 33.000 places turístiques o de luxe, les dificultats per mantenir un habitatge assequible són una preocupació central.

Un exemple paradigmàtic és el del número 243 del carrer de Mallorca. Els veïns d’aquest edifici, de 15 habitatges, van veure com la finca canviava de propietaris el passat juliol, amb la participació de quatre empreses d’inversió immobiliària i una d’elles, Palau & Manfredi, es la que dirigeix les operacions. Gemma Tramullas, veïna afectada i amb 25 anys de lloguer, explica en nom de la seva comunitat, que la finca té un manteniment insuficient i la inspecció tècnica ha trobat deficiències greus i ha establert mesures cautelars, fet que, segons ella, els ha convertit en una “presa fàcil”. A més, assenyala que des del canvi de propietat, els habitatges, que es venen sense reformar, han aparegut en portals immobiliaris per preus desorbitats, mentre desconeguts de diverses nacionalitats visiten els pisos.

Entre els exemples exposats, Tramullas destaca el cas d’un àtic que va patir un incendi fa cinc anys i que ha romàs buit des de llavors. Ara es troba anunciat per 2,6 milions d’euros, un preu que s’incrementarà després de les reformes.

Els veïns, juntament amb el Sindicat d’Inquilines, han fet una crida a l’Ajuntament de Barcelona per intervenir en la situació. Reclamen que s’analitzi tot el procés de venda, es revisin les llicències d’obres concedides i s’exerceixi el dret de tanteig i retracte quan sigui possible. El regidor de l’Eixample, Jordi Valls, ha manifestat la seva intenció de fer seguiment del cas i s’ha compromès a acompanyar els veïns en el procés,  tot i reconèixer que la problemàtica de l’habitatge no es resoldrà de forma immediata.

Per últim, l’AVVDE ha tornat a demanar una regulació efectiva dels apartaments turístics i de luxe, així com una reforma de la fiscalitat que freni l’especulació immobiliària. Davant la crisi d’habitatge que afecta Barcelona, han proposat nous impostos locals sobre el dret de vol i el sostre edificable com a mesures per protegir la població resident.

El cas del carrer de Mallorca 243 és un exemple més de la creixent pressió que afecta els barris cèntrics de la ciutat, on la convivència entre els residents de tota la vida i la gentrificació generada per l’especulació posa en risc el futur del veïnat.

Humor punyent efectiu

En aquest context, l’humorista Marc Giró ha dedicat el seu monòleg d’inici del Late Xou a l’augment del preu del lloguer, que avui suposa un 43% del sou dels treballadors espanyols, la taxa més alta de la història. La versió reduïda del monòleg, publicada a Instagram, ha obtingut 15 mil visualitzacions en només quatre dies, reflectint la preocupació creixent sobre la crisi d’habitatge.

L’AVVDE denuncia l’especulació al barri

Aquest cas representa un dels diversos processos d’especulació immobiliària que l’Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample (AVVDE) està documentant al barri. Durant les pròximes setmanes, continuarem publicant més exemples d’aquest tipus d’operacions. Per mantenir-vos informats sobre aquesta i altres notícies rellevants al barri, us animem a seguir-nos a BlueskyTelegram o Facebook o visitar la nostra web regularment.

Associar-se a l’AVVDE és fonamental per donar suport a la lluita contra l’especulació i defensar la qualitat de vida veïnal al barri.

Llegiu més notícies de la categoria

Entrades relacionades


Entrades recents