L'ASSEMBLEA DE BARRIS PER UN TURISME SOSTENIBLE ASSEGURA QUE EL GAS NATURAL NO ÉS UNA SOLUCIÓ AMBIENTAL
Ines Martin

Ecologistes en Acció, la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible i la federació europea Transport and Environment (T&E) recorden que el gas natural liquat és un combustible fòssil i, per tant, no pot considerar-se una solució ambiental com venen anunciant les autoritats portuàries. Es demana al Port de Barcelona i a l’Ajuntament de Barcelona que revoquin de forma immediata l’acord que preveu la construcció de dues noves terminals de mega-creuers en el Moll Adossat i que aprovin una regulació que obligui els bucs a utilitzar combustibles amb un màxim de 0,1% de contingut de sofre(en comparació al 1,5% que utilitzen actualment els vaixells de passatgers) i la instal·lació de sistemes de post-tractament com la reducció catalítica selectiva (SCR) i filtres de partícules diesel (DPF.  Un canvi que les navilieres poden fer de forma immediata, sense necessitat de noves infraestructures en el port, i en totes les seves naus.

Si bé l’ús del gas és clarament beneficiós de cara a la reducció d’emissions de contaminants atmosfèrics, hauria de generalitzar-se al conjunt de creuers que fan escala a la ciutat perquè tingui un impacte real, que repercuteixi en una millora substancial de la qualitat de l’aire. Pel contrari, segons assenyalen les organitzacions, els bucs actuals no poden transformar-se a gas. De les més de 830 escales previstes i dels 12 nous creuers que s’estrenen aquest any a la ciutat comtal, tan sols dos creuers arribaran propulsats per gas.

L’aposta del Port de Barcelona pel gas és una cortina de fum per ocultar la seva inacció enfront dels alts nivells de contaminació i poder continuar ampliant terminals i batent rècords en l’arribada de creueristes.

Les organitzacions recorden que l’emergència climàtica no permet invertir en la creació d’una nova infraestructura fòssil quan cal descarbonitzar la infraestructura existent de gas en edificis, calefaccions i centrals tèrmiques. Promocionar el gas com a nou combustible en el transport marítim va en contra del compromís que la Unió Europea ha fixat reduir les seves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

Per aquest motiu, insisteixen en l’elaboració d’un pla de reducció de l’activitat creuerista insostenible amb l’objectiu de complir els estàndards de protecció de la salut, els compromisos enfront de l’emergència climàtica i revertir els forts impactes socials que ocasiona.

 

Xarxes socials
Darreres notícies
Ja disponible el programa de la Festa Major de la Dreta de l'Eixample 2023! (19, 20 i 21 de maig)
Per fi podem compartir amb vosaltres tota la feina que hem estat duent a terme aquests últims mesos. Aquesta magnífica...
L'AVVDE organitza la Festa Major de la Dreta de l'Eixample 2023
Ja estem escalfant motors per una Festa Major excepcional per al barri els dies 19, 20 i 21 de maig....
Presentació i debat sobre l'Informe de l'Habitatge de Luxe a l'Eixample, el 6 de febrer
El pròxim dilluns 6 de febrer, a les 19 hores, l’Espai d’Entitats Xamfrà 317 (Aragó 317), acollirà la Presentació i Debat l’Informe de...