Com a Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample, tenim un compromís amb els temes d’actualitat que afecten els drets fonamentals de les persones. Un dels debats més rellevants avui dia és l’ús de la Intel·ligència Artificial (IA) i el seu impacte en la igualtat de gènere.
El passat 25 de març vam assistir a la Jornada “La defensa dels drets de les dones i els avenços de la IA”, organitzada pel Consell Nacional de les Dones d’Espanya al Palau Macaya. L’esdeveniment va posar de manifest les implicacions de la IA en l’Administració i les Institucions, destacant els perills de perpetuar o agreujar discriminacions existents, especialment en els col·lectius més vulnerables, com les dones.
Els biaixos en la IA: un problema estructural
Durant la taula rodona “La perspectiva de gènere en la IA”, les ponents van alertar sobre l’existència de biaixos en les aplicacions de IA que ja s’estan utilitzant en diversos sectors, com la sanitat o el sistema penitenciari. Un dels biaixos més preocupants és el de gènere, que pot contribuir a incrementar la desigualtat envers les dones.
Aquesta problemàtica prové, en gran part, de les dades emprades en l’entrenament de la IA. Per evitar-ho, és fonamental que aquestes dades incorporin una perspectiva de gènere adequada. A més, la baixa presència de dones en el sector tecnològic i en els equips de desenvolupament de sistemes d’IA és un factor que perpetua aquesta realitat.
Regulacions per garantir una IA equitativa
Durant la jornada, es va posar en relleu la importància d’una regulació internacional per garantir la transparència i la minimització de biaixos en els algoritmes de la IA. A Espanya, la Llei Integral 15/2022, de 12 de juliol, per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, estableix a l’article 23 l’obligació d’implementar mecanismes per assegurar criteris de transparència en l’ús de la IA per part de les administracions públiques.
A nivell europeu, recentment s’ha aprovat el Reglament UE 2024/1869, conegut com la Llei d’Intel·ligència Artificial, la primera legislació integral en aquest àmbit. Aquesta normativa promou, entre altres aspectes, programes educatius sobre IA i el foment de la diversitat de gènere i ètnica en els equips de desenvolupament.
Un repte per a les administracions
Malgrat els avanços legislatius, ara és el moment que les administracions destinin els recursos necessaris per garantir que els sistemes d’IA respectin els drets fonamentals de totes les persones. Només amb una regulació efectiva i una aposta per la diversitat es podrà assegurar que la IA no reprodueixi ni agreugi les desigualtats socials.
Des de la nostra Associació, seguirem atents i treballant per promoure un desenvolupament tecnològic just i equitatiu per a tothom.