Manifest del Grup Impulsor Ateneu Masriera
Ines Martin

 

 

El Taller Masriera ja és un equipament municipal

Els veïns i veïnes, les entitats i integrants del món de la cultura, hem guanyat l’espai emblemàtic del TALLER MASRIERA de Bailèn 70. El passat 2 de juliol de 2020, l’alcaldessa Ada Colau i el regidor del Districte Jordi Martí van anunciar l’adquisició del Taller Masriera com a nou equipament comunitari de proximitat que haurà de donar resposta a les necessitats i demandes dels agents culturals i veïnals del barri de la Dreta de l’Eixample.

Des del 2017 que a la Plataforma Masriera treballem amb l’objectiu de veure renéixer el Taller Masriera com un autèntic pol dinamitzador de la vida associativa i cultural del barri, al servei de les activitats populars, de les arts escèniques, de les iniciatives per al jovent i la gent gran i dels projectes que se’n derivin i puguem compartir amb la ciutadania. Tal com resa el nostre Manifest, volem crear un Ateneu en aquest Taller Masriera, catalogat com a patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat, que serví com a taller i estudi per a pintors, escultors i orfebres, i més tard com a teatre. Espai de tertúlies, concerts i representacions teatrals, on Federico García Lorca, el 1935, llegí per primer cop una de les seves obres.

Crida a la constitució del Grup Impulsor

Des de la Plataforma Masriera volem bastir un marc integrador, el més ampli possible perquè necessitem la cooperació comunitària tant publica com privada que ha de sostenir i finançar les activitats que ens permetin un model de gestió cívica. Per aquest motiu cridem a les entitats i persones signants del Manifest a constituir un Grup Impulsor de l’Ateneu Taller Masriera, amb l’objectiu de definir l’accessibilitat i el condicionament de l’edifici actual, la posada en marxa immediata de visites comentades i d’activitats, la creació de grups de treball i la definició del model de gestió del futur equipament.

Obrim el Taller Masriera

Atesa la voluntat expressada durant l’anunci pel mateix Regidor de l’Eixample de celebrar el mes d’octubre una festa al carrer amb l’opció d’incloure visites guiades per grups a l’interior del recinte, ens hem afanyat a dissenyar una programació ambiciosa, però realitzable si hom té en compte el calendari de planificació i execució de les actuacions i activitats, la participació significativa dels voluntaris de la Plataforma, les aportacions dels artistes, el suport institucional de l’Ajuntament i de les entitats i la col·laboració de les escoles del barri i les empreses relacionades amb el sector cultural. Per tot plegat pensem que ens és possible d’oferir a la ciutadania una festa, un espectacle i una diada a l’alçada de l’ocasió. Perquè l’ocasió s’ho val, els veïns i les veïnes ens ho mereixem i Barcelona ho necessita!

Dinamitzem el nostre barri!

La Dreta de l’Eixample té pocs equipaments públics de proximitat ja que, de sempre, les administracions havien considerat que era un barri amb pocs residents i que el seu nivell de vida no feia imprescindible una inversió pública com la d’altres barris. Però la Dreta de l’Eixample d’avui no té res a veure amb aquell barri senyorial on s’instal·laren els industrials del tèxtil a finals del s. XIX. Amb els temps, els canvis socioeconòmics han suposat un ajust substancial en els nivells de renda mitjana disponible de les famílies, també en les de l’Eixample.

Certament la Dreta de l’Eixample té una de les densitats d’habitants/m2 construït més baixes de la ciutat – moltes oficines, hotels, habitatges amb gent gran i sola- i que segueix perdent població a causa de l’expulsió de veïns i veïnes que han de deixar l’entorn que els ha vist néixer i créixer i l’incessant increment dels preus de l’habitatge -especulació i allotjament turístics desbocats- però també hi contribueix sens dubte la manca de dotacions públiques que hi fan la vida encara més difícil.

Per tant, en un entorn amb dèficits d’equipaments públics i on no hi ha solars disponibles, el Taller Masriera és una gran OPORTUNITAT de les que no es poden deixar perdre. Els dèficits del nostre barri en matèria d’equipaments i centres cívics fa especialment convenient i urgent un espai de trobada del veïnat -joves, grans i més grans- lloc d’intercanvis i sinergies de les entitats que vetllen per recuperar el pols abans que sigui massa tard: un Ateneu al Taller Masriera.

Proposem també que el Taller Masriera pugui contribuir en l’accés a la cultura, que clamen tant el barri com la ciutat, recuperant el background de la seva pròpia història. L’edifici va néixer com a espai de dinamització cultural i ha estat dedicat, al llarg del temps, a dues activitats principals: les arts plàstiques, des de 1884, i les arts escèniques, des del 1921, acollint al seu interior el Teatre Studium i que és el que ha arribat fins als nostres dies.

Plataforma Masriera, agost de 2020.
Xarxes socials
Darreres notícies
Ja disponible el programa de la Festa Major de la Dreta de l'Eixample 2023! (19, 20 i 21 de maig)
Per fi podem compartir amb vosaltres tota la feina que hem estat duent a terme aquests últims mesos. Aquesta magnífica...
L'AVVDE organitza la Festa Major de la Dreta de l'Eixample 2023
Ja estem escalfant motors per una Festa Major excepcional per al barri els dies 19, 20 i 21 de maig....
Presentació i debat sobre l'Informe de l'Habitatge de Luxe a l'Eixample, el 6 de febrer
El pròxim dilluns 6 de febrer, a les 19 hores, l’Espai d’Entitats Xamfrà 317 (Aragó 317), acollirà la Presentació i Debat l’Informe de...