Activitats 2017
Comencem un nou any amb la voluntat d’aplegar esforços i voluntats per la millora de les condicions de vida del nostre barri. La defensa dels nostres drets com a ciutadans i ciutadanes és el compromís que ens mou i que volem compartir. Ens fa il·lusió engrandir la nostra Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample i convidar-vos a participar. Per això estem preparant unes noves eines comunicatives, aviat estrenarem una nova web i una nova imatge. Ja veureu, en aquest butlletí, que comencem a tenir coses enllestides. Som-hi!!
1 Ecologia, urbanisme i mobilitat
Plataforma Carrer Girona Eix de Vianants:
Seguim treballant en el Projecte de l’Eix de Vianants del Carrer Girona, amb col·laboració de la Plataforma d’Entitats, i tenim previst organitzar debats col·lectius sobre la qualitat de l’aire, la contaminació i la pacificació del trànsit. En el mateix sentit estem tractant amb el Districte la creació d’una Comissió Impulsora del projecte del carrer Girona Eix de Vianants.
El dia 22 de setembre, Dia Internacional Sense Cotxes, tenim previst tornar a sortir al carrer Girona, posant en evidència la reducció de la contaminació, el soroll i la recuperació de l’Espai Públic, ocupant una part d’aquest carrer. Així mateix, volem promocionar activitats i iniciatives per aconseguir els objectius del Compromis ciutadà per a la Sostenibilitat 2012-2022, al qual està adherida la nostra entitat.
Projecte Dèficits d’Equipaments:
Encetarem un nou projecte on revisarem els efectes de la crisi sobre els nivell de renda de la Dreta de l’Eixample i reclamarem la necessitat de fer inversions municipals en un territori de la ciutat, sovint oblidat i que té uns grans dèficits d’equipaments. En aquest sentit ens hem adherit a la “Plataforma Volem Institut Angeleta Ferrer” conjuntament amb l’Esquerra de l’Eixample i Fort Pienc.
Una de les inversions que reivindiquem està destinada a un Casal de Barri de gestió cívica, un espai alternatiu a la Casa Elizalde, amb l’objectiu de crear un espai de relació veïnal, una Àgora. Tanmateix, reclamem per a equipament de barri el Taller Masriera, un edifici que forma part del nostre Patrimoni Cultural i que actualment està a la venda.
Ens mantenim també, actius i vigilants amb els efectes que el Turisme i l’especulació urbanística estan produint en el barri: proliferació d’hotels i apartaments turístics, l’expulsió de població, la gentrificació i els increments de lloguers.
2 Atenció a les persones
La Vocalia d’atenció a les persones oferirà el cicle de conferències “Les Barcelones des de l’Eixample“, amb l’objectiu de crear espais de debat organitzats per persones vinculades a l’Eixample, i persones amb compromís que treballen o col·laboren amb projectes d’interès o suport a les persones. La primera d’elles serà a càrrec de Joan Rodríguez l’Associació Amunt, membre d’Amunt i veí de l’Eixample, el dilluns 30 de gener a les 19:00h a la Casa Elizalde.
També renovarem el nostre compromís de col·laboració amb la Xarxa d’atenció a les persones sense llar, en el Recompte 2017 de la Dreta de l’Eixample, un dels barris amb més concentració de persones que dormen sense sostre. Tanmateix volem oferir la nostra col·laboració solidària amb el Banc d’Aliments i l’adhesió a la solidaritat amb els refugiats del manifest “Volem acollir”.
3 Activitats culturals i Festa Major
Volem ampliar la nostra presència a l’organització de la Festa Major de la Dreta de l’Eixample del 26, 27 i 28 de maig de 2017, amb l’ocupació de més trams del carrer Girona entre Aragó i Gran Via. Treballarem per presentar una nova edició del concurs “Sàpiens”, organitzarem itineraris culturals, jocs de pista i treballarem per organitzar un “Concert Jove”, espai de música per a joves del barri.
L’AVV ha participat amb molta bona voluntat en la festa major de la Dreta de l’Eixample, des de fa molts anys. No obstant pensem que és el moment de donar un pas endavant i que l’AVV pugui tenir un paper molt més important en la cohesió social entre veïns del barri. Volem apropar-nos a totes les entitats, però especialment a les relacionades amb els joves- ja que son el present i sobretot el futur del barri- i aquelles que amb els seus projectes artístics i culturals ens ajudin a promoure la solidaritat i la connectivitat entre la gent.
Pensem que la FESTA MAJOR DEL BARRI, és el moment adient. És l’ocasió que hem d’aprofitar i que volem que pugui continuar al llarg dels propers anys. Paral·lelament, volem treballar els valors de la inclusió i la solidaritat al barri. Volem promoure un barri compromès amb les persones més vulnerables i despertar un esperit solidari vers l’altre. Estem organitzant un dels concerts amb Aspanias, associació de famílies de persones amb diversitat funcional, per a promoure la inclusió del col·lectiu i que les persones amb discapacitat intel·lectual també gaudeixin de l’oci i de l’esbarjo amb plenitud.
Un dels grups que tocarà a l’escenari està conformat majoritàriament per a joves amb la síndrome de down (els Cracs d’Andi) animant a les persones amb discapacitat intel·lectual a que vinguin de festa al nostre concert. La nostra voluntat és continuar organitzant aquests concerts solidaris amb l’ajut de tot el potencial de la gent jove i de l’associació Aspanias.
4 Ens adherim a la mobilització ciutadana
Pel dret a viure a la ciutat:
“Durant els últims 40 anys Barcelona s’ha anat construint amb errors i encerts presidits per dos factors fonamentals: d’una banda l’especulació immobiliària i, de l’altra, la lluita dels barris per una ciutat digna i cosmopolita, que atresora una llarga història per a la supervivència de la ciutat i la seva gent.
En l’última dècada, el fenomen especulatiu ha adquirit una dimensió global, impulsat pel capital financer i la complicitat de les elits polítiques de Madrid i Catalunya, que volen transformar la ciutat en un gran negoci.
Aquesta cobdícia no té fre i assistim a un agreujament progressiu de la situació. El model de gentrificació de la ciutat expulsa al veïnat dels barris, fomentant la sobre-explotació turística de Barcelona com succeeix a altres ciutats. Conseqüències d’aquestes polítiques que trobem en aspectes fonamentals de la vida quotidiana de la ciutat.
Davant d’aquesta situació, més de vint entitats entre les que figura la FAVB, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, convoquen a la mobilització el proper dissabte 28 de gener”.